City that never sleeps

Afgelopen week was ik in New York om mee te doen aan de eerste New Amsterdam City Swim. Hoewel het bij mij tegenwoordig allemaal wat strammer en stroever gaat dan pakweg vijftien jaar geleden, gaf het me zondag 21 juni toch wel erg veel voldoening om 100 meter door de Hudson te sprinten.

Lees meer

Vriendenteam

Hoewel zwemmen een individuele sport is, was ik altijd op m’n best als ik in een team kon toewerken naar belangrijke wedstrijden. In de aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 in Peking, mijn laatste grote toernooi, hadden we een trainingskamp van enkele weken in Hongkong. Daar zetten we samen met de andere zwemmers en zwemsters de puntjes op de i op weg naar de Spelen. Maar ook buiten het water waren we een hechte groep. We hielpen, stimuleerden en inspireerden elkaar. En we keken in de vele loze uurtjes met z’n allen naar Nederlandse tv-series.

Lees meer

Juichen!

Zou ze zwanger zijn? En hoe lang dan al? Is ze misselijk? Wordt het in Istanbul geboren? Of misschien wel op Ibiza? Of in Utrecht? Even maakte niemand zich zaterdagavond in Noordwijk druk om de opbrengst van het galadiner voor Spieren voor Spieren. Noch of het Nederlands Elftal in de resterende blessuretijd misschien ook nog de winnende treffer zou kunnen maken. Nee, na de gelijkmaker van Wesley Sneijder gingen de discussies aan tafel alleen nog maar over het feit waarom de aanvoerder van Oranje zijn duim in zijn mond en de bal onder zijn shirt stopte.

Lees meer

Carpe diem

De klap waarmee de twee helikopters van het Franse televisieprogramma ‘Dropped’ op elkaar botsten, dreunt nog na tot in de verste verten van de (topsport)wereld. Drie Franse topsporters kwamen maandag om het leven bij de afschuwelijke crash in Argentinië.

Lees meer

Vooruit kijken

Mijn oude trainer Jacco Verhaeren en ik maakten er vroeger een sport van een jaar of tien vooruit te kijken. Zo probeerden wij onszelf in 1998 voor te stellen hoe de beste zwemmer van de wereld er in 2008 uit zou zien. Welke trainingsmethodes, voeding, materialen et cetera zouden er dan door hem gebruikt worden? Vervolgens was het de kunst om die zwemmer zo snel mogelijk te worden. 

Lees meer

Ruwe Diamandis

Eind 2013 had ik het voorrecht een lezing van Peter Diamandis bij te wonen. Deze Amerikaan wordt alom beschouwd als een van de meest invloedrijke denkers ter wereld. Diamandis gaat er van uit dat er voor elk wereldprobleem, hoe groot ook, een oplossing komt.

Lees meer

Chef’Special

Toen ik dit jaar op Pinkpop was, werd ik gepakt door het optreden van de geweldige Nederlandse band Chef’Special. Vooral de hit ‘In your arms’ raakte me bijzonder. Ik moest daar ineens aan denken toen ik onlangs werd uitgenodigd voor een etentje met Maurits Hendriks....

Lees meer

Discozwemmen

Nadat de FIFA het WK voetbal van 2022 aan het steenrijke oliestaatje Qatar had gegund, laaide er een storm van protest op vanuit de voetbalwereld. Los van de geur van corruptie die er rondom de toewijzing van de WK’s van 2018 (aan Rusland) en 2022 hangt, is het nogal lastig voetballen bij temperaturen boven de 40 graden…

Lees meer

Zeilschip vol zwemmedailles

Topsporters zitten vlak voor een belangrijke wedstrijd niet meer te wachten op bemoedigende teksten van hun naasten, bobo’s of andere mensen. Zelfs een coach moet goed afwegen wat hij tegen zijn sporter zegt om zijn of haar focus niet te verstoren.

Lees meer