Bruggen bouwen

‘We zijn bezig een brug te bouwen, terwijl we er overheen lopen’. Zo omschreef ik onlangs mijn gevoel na het bijwonen van een seminar voor Chefs de Mission over de Olympische Spelen van Tokyo. Hetzelfde gevoel heeft mijn collega Chef de Mission Esther Vergeer. We krijgen elke dag weer nieuwe inzichten maar kunnen niet voorspellen hoe het virus zich gaat ontwikkelen.

Het organiseren van de Spelen van 2020 in 2021 is, in deze bijzondere omstandigheden, een enorm complexe puzzel van misschien wel miljoenen stukjes. Los van de daadwerkelijke organisatie ter plekke, zijn er honderden deelnemende landen die ieder op hun beurt weer hun eigen sporters, begeleiders, bonden, sponsors en journalisten bij het hele proces moeten betrekken. En deze mensen hebben ook allemaal familieleden en fans die vol spanning afwachten hoe Tokyo 2021 voor hun favorieten én henzelf zal uitpakken.

Dát de Spelen in 2021 doorgaan, is me in ieder geval wel duidelijk geworden. Hoe en in welke vorm, met of zonder publiek en nog wat andere variabelen: het zal allemaal afhangen van hoe het virus zich de komende tijd wereldwijd gedraagt. De organisatie heeft vier verschillende scenario’s in gedachten. Maar ik heb mezelf voorgenomen die ergens achter een luik op de zolder van mijn achterkamer te verbergen en pas over een paar maanden weer eens tevoorschijn te halen. We hebben immers totaal geen invloed op die scenario’s. Ja, handen wassen, afstand houden, m’n sociale contacten en reizen tot een minimum beperken, binnen blijven bij milde klachten…Dat is het enige wat ik zélf kan doen om het virus te laten uitdoven. 

Hopelijk doen die andere miljarden puzzelstukjes op aarde dat voorlopig ook. Pas dan is er een kans op het meest gunstige scenario: min of meer ‘normale’ Spelen zoals vanouds! Maar zelfs de grootste optimisten onder mijn collega-Chefs geloven daar niet (meer) in en ik eerlijk gezegd ook niet. Maar hoe dan ook: de Spelen gaan door en dus moeten ‘we’ ons focussen op datgene waar we wél invloed op hebben. Oftewel: zorgen voor het optimale prestatieklimaat voor de topsporters en coaches van TeamNL die straks in Tokio aan de start en aan de zijlijn staan! 

Daar zijn we natuurlijk al jaren mee bezig, maar met het uitstellen van de Spelen hebben we ook een jaartje langer de tijd gekregen om – ondanks het virus – onze sporters nóg beter voor te bereiden op hun beste prestatie ooit! Mijn rol als Chef de Mission is momenteel vooral ‘er zijn voor de sporters en coaches die daar behoefte aan hebben’. Natuurlijk geef ik ook formeel leiding aan een team van NOC*NSF-professionals die de uitzending van TeamNL naar Tokio in goede banen moeten leiden. Maar die mensen hebben dat inmiddels al zo vaak gedaan: hen vertrouw ik met m’n ogen dicht. Dus ik ben ook vooral beschikbaar voor degenen voor wie we het uiteindelijk allemaal doen.

Niet door mezelf op te dringen als de gelauwerde oud-zwemmer die met zijn Olympische succesverhalen de nieuwe generaties wel ‘even’ komt inspireren. Natuurlijk wil ik die ook best een keer met hen delen, maar nog veel liever vertel ik over de weg er naartoe. Want die gouden medailles lagen niet bepaald voor het oprapen aan het einde van een rechte vierbaans-snelweg met gloednieuw fluisterasfalt. Maar meer na een kronkelige bergweg, vol met hobbels en kuilen, stenen en andere obstakels. En soms met een heuse wegversperring waardoor ik zelfs een totaal andere route moest kiezen dan ik vooraf met mijn coach had uitgestippeld. 

In mijn tijd was er gelukkig geen corona, maar bijvoorbeeld wel een hernia, een hardnekkig huis-tuin-en-keuken-griepvirus en ander lichamelijk leed die mijn eigen Olympische vlam probeerden te doven. Ik moest al mijn creativiteit, flexibiliteit en mentale veerkracht aanspreken, maar gelukkig bleef het vuur altijd branden. En sinds ik Chef de Mission van TeamNL ben is het ook weer in alle hevigheid opgelaaid. Ik hoop van harte dat dezelfde passie voor de Spelen onze sporters en begeleiders door deze onzekere periode helpt hun weg te vervolgen danwel aan te passen. En desnoods bruggen te bouwen, terwijl je bezig bent erover heen te lopen…

 

Pieter van den Hoogenband
Chef de Mission TeamNL Tokyo 2021

Share This