Chef’Special

17 december 2014

Toen ik dit jaar op Pinkpop was, werd ik gepakt door het optreden van de geweldige Nederlandse band Chef’Special. Vooral de hit ‘In your arms’ raakte me bijzonder. Ik moest daar ineens aan denken toen ik onlangs werd uitgenodigd voor een etentje met Maurits Hendriks. De Chef de Mission van het olympisch TeamNL zette de ‘chefs’ van alle Nederlandse equipes voor de komende sportevenementen bij elkaar aan een tafel. Om kennis en ervaringen te delen.

Als kersvers benoemde Chef de Mission voor het Nederlandse EJOF-team dat komende zomer naar het Georgische Tblisi gaat, had ik heel veel aan de tips van bijvoorbeeld André Cats (Chef de Mission Paralympische Spelen), Jeroen Bijl (Chef de Mission European Games), Mark Huizinga (Chef de Mission Jeugd Olympische Spelen) en uiteraard Maurits zelf. Carl Verheijen, Chef de Mission van de Winter-EJOF, zal ongetwijfeld dezelfde mening zijn toegedaan, want ook hij was van de partij bij dit inspirerende Chef’Special Diner. Net als Esther Butter, al sinds jaar en dag bij NOC*NSF van grote waarde in de begeleidingsteams bij uitzendingen naar de Olympische Spelen.

Heel veel van de Nederlandse EJOF-deelnemers hebben later een of meerdere medailles gewonnen op de echte Olympische Spelen. Ook voor mij was dit evenement (in 1993 in Valkenswaard) de eerste keer dat ik mezelf kon meten met internationale tegenstanders. En in het ‘olympisch dorp’ aldaar kwam ik leeftijdsgenoten tegen die snapten dat ik er heel veel voor deed – en nog meer voor liet – om de top in mijn tak van sport te halen. Zij deden dat zelf namelijk ook.

21 jaar geleden besefte ik pas écht dat mijn droom om te schitteren op de Olympische Spelen wel degelijk waarheid kon worden. Mede dankzij mijn Chef de Mission van destijds, Ada Kok, olympisch zwemkampioen in 1968. Ik wil de jonge topsporters die komende zomer mee naar Georgië gaan op dezelfde manier motiveren om het beste uit zichzelf te halen en hun eigen grenzen te verleggen. De sportbonden die geen afvaardiging naar het EJOF willen sturen, druk ik op het hart dat ze hun sporters een kans uit duizenden ontnemen.

Als toernooidirecteur van het EJOF 2013 in Utrecht verbaasde ik me er ook al hooglijk over dat sommige bonden niet wilden deelnemen of pas op het allerlaatste moment besloten mee te doen. Onbegrijpelijk en eigenlijk gewoon onacceptabel als je talentontwikkeling serieus neemt. Deelname aan een EJOF is een onbetaalbare ervaring in de ontwikkeling van een jonge talentvolle topsporter naar een medaillewinnaar op de Olympische Spelen.

Dus: zorg dat je je zaken op orde hebt en draag je allerbeste talenten in juli 2015 voor een paar weken aan mij over. Ze zijn in goede handen.

 

‘In my arms, they feel save…’

Share This