Maak dit jouw mooiste twee weken

Mensen die het geluk hebben lang gezond te blijven, leven gemiddeld zo’n tachtig jaar. Oftewel: 4.000 weken. In zijn gelijknamige boek onderzoekt de journalist Oliver Burkeman hoe we beter kunnen omgaan met de relatief korte tijd die ons op aarde gegeven is. 

Zijn advies: werk geen bucketlist of allerlei to do-lijstjes af. Maar accepteer dat je niet alles kunt doen, dat je keuzes moet maken maar ook moet leven met volle teugen! Want het is voorbij voordat je het weet. Geniet daarom ook vooral van wat je nú doet en kijk niet te veel naar straks. Zo zou ik zelf het boek in een notendop samenvatten.

Ik hoop dat de 41 sporters van TeamNL die de komende twee weken op het ijs, op de baan en in de bergen in actie komen, deze boodschap ook ter harte nemen. Topsporters zijn gewend de hoofd- van de bijzaken te scheiden en kunnen zich als geen ander focussen op hun prestatie. Maar ze zijn ook vaak geneigd verder vooruit te kijken. 

De Spelen zijn amper begonnen of sommigen zijn alweer bezig met de vólgende Spelen, die vier jaar later plaatsvinden. Met aftrek van hier en daar wat vakantie, zijn ze zo’n 180 weken dag-in-dag-uit bezig om dan uiteindelijk 2 weken te kunnen excelleren. Nou ja, twee weken…In veel gevallen zijn het maar een paar dagen en soms enkele minuten of zelfs seconden. 

En tóch heb je als topsporter die pakweg 180 weken – maar met je opleiding meegerekend nog veel langer natuurlijk – van je leven nodig om op het punt te komen dat je überhaupt in staat bent je ultieme prestatie te leveren. Dus…probeer er dan ook maar van te genieten zou ik zeggen. Want dát moment ga je hoogstwaarschijnlijk niet zo vaak meer beleven. 

Ik heb er al eens eerder voor gepleit om de slogan van London 2012 Inspire a Generation voor eeuwig aan alle toekomstige Olympische Spelen te verbinden. Het zou fantastisch zijn als de wintersporters van TeamNL de komende weken de jeugd kunnen inspireren om (weer) te gaan of te blijven sporten. Júist omdat ook sporten in team-, verenigings- of competitieverband zo lang niet of nauwelijks mogelijk was. En daarbij maakt het niet uit of je voor de lol of voor je gezondheid sport. Om vrienden voor het leven te maken bij de sportclub of om je eigen grenzen te verleggen met als doel voor TeamNL te mogen acteren op een EK, WK of de Spelen. 


Ik wens mijn collega-chef Carl Verheijen en alle Nederlandse sporters en begeleiders van TeamNL twee schitterende weken toe. Ik snap als geen ander dat jullie stuk voor stuk het maximale uit jezelf willen halen en natuurlijk bij voorkeur voor goud gaan. Maar de allermooiste medaille die jullie wat mij betreft als TeamNL kunnen winnen, is die voor het verwarmen van de harten van alle Nederlandse sportfans! Geniet ervan met volle teugen. Misschien worden het wel de mooiste twee weken van je leven.

Maak ons trots! Hup TeamNL!

Pieter van den Hoogenband
Supporter van TeamNL

Ik zie, lees en kijk veel. De inspiratie die ik op doe neem ik mee en deel ik het liefst weer. Een overzicht van mijn favoriete boeken, zoals die van Oliver Burkeman, maar ook documentaires, films en quotes vind je via deze link. Heb je tips of aanvullingen? Laat het mij weten via een berichtje op social media. Want ik ben altijd op zoek naar en geïnteresseerd in meer.

Share This