Vlaggen met vrienden

Toen ik zelf nog meedeed aan de Olympische Spelen, was het voor mij nooit een optie om naar de openingsceremonie te gaan. Immers, het zwemtoernooi begon voor mij vaak op dag 1 of 2 van de Spelen en ik wilde geen onnodige energie verspillen. Achteraf gezien ontzettend jammer, want ik zag en hoorde van andere collega-sporters die later pas in actie moesten komen dat ze van deze Olympische traditie júist ook heel veel energie krégen! 

Als Chef de Mission van TeamNL laat ik de sporters vrij of ze wel of niet naar de openingsceremonie gaan. Zij mogen met hun eigen coaches en begeleiders zelf de afweging maken tussen energieverlies en –winst. Als de balans voor hen naar het positieve doorslaat, zeg ik gaan! 

Twee sporters kunnen er sowieso niet onderuit om te gaan: Churandy Martina en Keet Oldenbeuving. Respectievelijk de meest ervaren en jongste sporter van TeamNL, in Tokio ook nog eens actief in de oudste en de jongste sport van de Spelen. Zij vertegenwoordigen als man en vrouw en in al hun diversiteit in mijn ogen samen precies de waarden waar TeamNL voor staat: excelleren, respect en samen! 

Churandy gaat in de moeder aller sporten na Athene, Beijing, London en Rio in Tokio zijn vijf Olympische ringen volmaken. Ik ben ervan overtuigd dat hij met zijn vrolijke, optimistische karakter de jongere garde – zoals Keet – zal inspireren en helpen waar hij maar kan. En dat Keet c.s. de ervaren rotten op hun beurt weer een stukje jeugdige onbevangenheid kunnen meegeven.

Daarnaast maken ze allebei ook deel uit van een team binnen TeamNL. Churandy als onderdeel van de estafetteploeg op de 4 x 100 meter en ‘Skate-Keet’ vormt samen met haar collega’s Roos Zwetsloot en Candy Jacobs het skateboard-team in deze spectaculaire nieuwe sport die de jeugd enorm aanspreekt. 

Hoewel Churandy en Keet dus eigenlijk een individuele sport beoefenen, zijn ze zich er ook van bewust dat je alleen weliswaar sneller gaat, maar samen vaak verder komt… Zij weten hoe het is om met gelijkgestemden, ‘soulmates’, sportieve vrienden en vriendinnen, toe te werken naar het ultieme piekmoment! 

Ik kan al met al geen betere vlaggendragers voor de openingsceremonie bedenken dan Churandy en Keet. Zij mogen vrijdag 23 juli in het Olympisch stadion van Tokio de Nederlandse driekleur vol trots naar binnen dragen. Samen. Als de – in mijn ogen – mooist denkbare mix die TeamNL te bieden heeft. Van excelleren, respect en samen, waarbij ik die laatste waarde persoonlijk ook heel graag zou willen vervangen door vriendschap. Want wie mij kent, weet dat ik “vrienden en verhalen” stiekem bijna even belangrijk vind dan de medailles en de prijzen. 

Uiteraard hoop ik dat we met TeamNL samen heel succesvol zullen zijn in Tokio. Maar ik ben pas écht gelukkig als we op een respectvolle manier samen als Nederlandse ploeg op een vriendschappelijke basis kunnen inspireren met mooie verhalen en ons land trots kunnen maken op onze prestaties én uitstraling. Te beginnen met onze vlaggendragers Churandy en Keet. 

En over vlaggen gesproken: Het EK voetbal is weliswaar voor het Nederlands Elftal voorbij, maar die oranje vlaggetjes in jullie tuinen en wijken mag je gerust nog een tijdje laten hangen voor TeamNL in Tokio. Want we rekenen op jullie support!

Pieter van den Hoogenband
Chef de Mission TeamNL 

P.S. Voor het geval ze bij de verschillende tv-programma’s nog toepasselijk muziek zoeken voor onder sportbeelden van onze sporters tijdens de Olympische Spelen, heb ik nog een tip: ‘Vrienden’ van mijn goede vriend Guus MeeuwisDat het maar mag uitgroeien tot het ultieme geuzenlied van TeamNL.

Share This