Teamwork

Eind april werd ik op Papendal geïnterviewd voor Kidsweek. Ik gaf de jeugdige interviewers daarna een korte rondleiding over het complex en uiteraard stonden we ook even stil bij de atletiekbaan, waar op dat moment een groep met oa Lieke Klaver aan het trainen was ter voorbereiding op het WK Estafette in Polen. De kids en ik genoten – uiteraard op gepaste afstand – van de professionaliteit, maar ook van de passie en het plezier die de atleten uitstraalden.

“Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!” Ik mag dit inmiddels overbekende Zuid-Afrikaanse gezegde graag uit de kast halen als ik mensen duidelijk probeer te maken wat voor mij de waarde van Teamwork, kennisdeling en samenwerken is. Oké, ik moest vroeger weliswaar altijd in m’n uppie in een bak met water van kant tot kant, maar zonder het team om mij heen was ik nooit zo ver gekomen…Trainers, coaches, sponsors, clubgenoten, trainingsmakkers, fysio’s, artsen en ga zo maar door: de BV ‘Laat Pieter zo hard mogelijk zwemmen’ was natuurlijk veel méér dan ik alleen.

Pietertje
Hoewel ik bepaald geen spijt heb van mijn keuzes in het verleden, blijf ik het jammer vinden dat ‘Pietertje’ vroeger te weinig aanleg had voor teamsporten die met een bal worden beoefend (wie zich de oude Calvé pindakaas-reclame nog kan herinneren, snapt vast wat ik bedoel..). Gelukkig ontdekte ik ook in mijn eigen sport een alternatief voor het teamgevoel wat ik aanvankelijk zo miste: de estafette! 

Met elkaar een prestatie neerzetten, het voorbereidende werk van mijn 3 zwemcollega’s mogen afmaken als slotzwemmer: ik vond het altijd fan-tas-tisch! Het maakte niet uit hoe groot de achterstand was, ‘onoverbrugbaar’ of niet: ik ging er als slotzwemmer altijd 100% voor en vaak nog een beetje meer (ook al is dat wetenschappelijke gezien onmogelijk) Een van mijn dierbaarste medailles is het brons op de 4 x 200 vrij bij de Olympische Spelen van Sydney 2000). Niet alleen voor mezelf, maar ook en vooral voor “good old” Marcel Wouda die daarmee zijn prachtige loopbaan kon bekronen met de Olympische plak die hij nog miste in zijn rijk gevulde prijzenkast.  De tranen biggelden over zijn wangen toen de buit binnen was.

Nederlandse estaffetelopers
Veel individuele topsporters zijn in de estafette vaak samen sterker dan de som der delen. Dat was begin mei ook weer duidelijk zichtbaar in Polen waar de Nederlandse atleten erin slaagden liefst drie extra estafette-startbewijzen voor de Spelen van Tokio veilig te stellen, bovenop de twee die ze al hadden! De bronzen plak op de 4 x 100 vrouwen en het goud op de 4 x 400 mannen waren niet alleen de kers op de taart, maar vormden tevens het bewijs dat ‘we’ wereldwijd steeds meer meetellen als atletieknatie. Talentvolle, gepassioneerde topsporters, uitstekende coaches en optimale faciliteiten: ze vormen samen het fundament voor elke topprestatie in welke sport dan ook!

Hoe mooi zou het zijn als niet alleen de estafettelopers, maar ALLE sporters van TeamNL straks bij de Spelen de lezers van Kidsweek en alle andere Nederlandse kinderen inspireren om te gaan sporten, ermee door te gaan of de draad na een – al dan niet gedwongen – Corona-pauze juist weer op te pakken?!

Ik droom er weleens stiekem van dat de TeamNL-sporters het ‘virtuele’ stokje van succes in Tokio dag-in-dag-uit aan elkaar doorgeven. Dat men zich weet op te trekken aan elkaars presteren. Ik hoop het van harte, al was het alleen maar om straks in Tokio weer een mooi déjà-vu te mogen beleven in het zwembad…

Lees- en kijktips in het kader van dit onderwerp?

Losing Sight of Shore op Netflix, grensverleggende sportvrouwen. Ultieme samenwerking. En natuurlijk Sacred Hoops van Phil Jackson. De architect van baanbrekende teamsport prestaties.

Klik hier voor meer inspiratie!

Share This